Blogging Masih Relevan 2023 ?

blogging

Ramai masih bertanya kepada saya. Adakah Blogging Masih Relevan 2023? Ni jawapan saya (maaf agak skema sikit jawapannya, macam nak masuk exam 😉 ):

Blogging ialah cara untuk berkongsi maklumat dan berhubung dengan khalayak di dunia digital. Namun, adakah blog masih relevan pada tahun 2023, memandangkan perkembangan pesat dalam teknologi dan media sosial?

Jawapannya ya, blog masih relevan

untuk perniagaan dalam talian dan penjenamaan peribadi pada tahun 2023. Berikut ialah beberapa sebab mengapa blog kekal sebagai alat pemasaran yang berkesan:

  • Blogging boleh meningkatkan keterlihatan dan kesedaran jenama. Dengan mencipta kandungan berkualiti yang sesuai dengan niche dan pasaran sasaran anda, anda boleh menarik perhatian dan kepercayaan pelawat laman web anda. Blogging juga boleh membantu dengan SEO anda (Pengoptimuman Enjin Carian), iaitu proses meningkatkan kedudukan tapak web anda dalam hasil carian Google dan enjin carian lain.
  • Blogging boleh meningkatkan kredibiliti dan kewibawaan. Dengan menunjukkan pengetahuan dan kepakaran anda dalam bidang tertentu, anda boleh membina reputasi sebagai sumber maklumat yang boleh dipercayai dan berguna. Blogging juga boleh membantu anda mempamerkan keperibadian dan nilai anda, dengan itu membezakan anda daripada persaingan.
  • Blogging boleh meningkatkan interaksi dengan penonton. Dengan memberi peluang kepada pembaca anda untuk meninggalkan komen, soalan, cadangan atau maklum balas, anda boleh mewujudkan hubungan yang lebih rapat dan setia dengan mereka. Blogging juga boleh membantu anda mendapatkan input dan cerapan tentang keperluan dan pilihan khalayak anda.
  • Berblog boleh meningkatkan ROI perniagaan (Return on Investment). Dengan menjana trafik, petunjuk dan penukaran yang lebih tinggi daripada tapak web anda, anda boleh meningkatkan hasil dan keuntungan perniagaan anda. Blogging juga boleh membantu anda menjimatkan kos pemasaran, kerana kandungan blog anda boleh digunakan semula dalam saluran lain, seperti media sosial, pemasaran e-mel atau pengiklanan.

Walaupun blog masih relevan pada tahun 2023, terdapat cabaran yang mesti dihadapi oleh blogger. Beberapa cabaran ini ialah:

  • Persaingan sengit. Dengan semakin ramai blogger muncul dalam pelbagai bidang, anda seharusnya dapat menonjolkan diri anda dengan kandungan yang unik, menarik dan mempunyai nilai tambah untuk pembaca anda.
  • Perubahan dalam arah aliran dan keutamaan. Dengan perkembangan pesat teknologi dan media sosial, anda perlu dapat mengikuti perkembangan terkini dan menyesuaikan kandungan blog anda dengan keperluan dan minat khalayak anda.
  • Konsisten dan berkualiti. Dengan begitu banyak kandungan yang tersedia di internet, anda seharusnya dapat mencipta kandungan blog yang berkualiti tinggi dan kerap diterbitkan untuk mengekalkan perhatian dan kesetiaan pembaca anda.

Oleh itu, blog masih relevan pada tahun 2023 jika anda dapat mengatasi cabaran ini dan memanfaatkan peluang yang ada.

Beberapa idea topik blog yang mungkin mendapat permintaan pada tahun 2023 ialah:

  • Kesihatan dan gaya hidup. Topik ini sentiasa menarik minat ramai orang, terutamanya semasa pandemik seperti sekarang. Anda boleh membincangkan petua kesihatan fizikal dan mental, resipi makanan sihat, senaman, meditasi, yoga, dsb.
  • Teknologi dan inovasi. Topik ini sentiasa menarik minat ramai orang, terutamanya mereka yang suka mengikuti perkembangan teknologi terkini. Anda boleh membincangkan alat terkini, aplikasi terbaik, permainan dalam talian, kecerdasan buatan, rantaian blok, dsb.
  • Travel dan budaya. Topik ini sentiasa menarik minat ramai orang, terutamanya mereka yang suka meneroka tempat baharu dan belajar tentang budaya yang berbeza. Anda boleh membincangkan destinasi pelancongan kegemaran anda, petua perjalanan berjimat cermat, cerita pengalaman perjalanan, ulasan hotel atau restoran, dsb.

Blogging masih kekal relevan pada tahun 2023 jika anda boleh mencipta kandungan blog yang sesuai dengan niche dan pasaran sasaran anda, menunjukkan kredibiliti dan kewibawaan anda dalam bidang tertentu, mewujudkan penglibatan dengan khalayak anda dan meningkatkan ROI perniagaan atau penjenamaan peribadi anda.

blogging masih relevan 2023

Cara Buat Iklan Power

Kalau iklan yang kita buat tak dapat respon yang menggalakkan, apakah yang kita fikir? Ayat tak cukup POWER lah! Betul tak? Apa pula yang dimaksudkan ayat power? Adakah bila kita tulis…Belilah Ubat X Terbaik Di Pasaran Yang Boleh Sembuhkan 1001 Penyakit Dalam Tempoh 24 Jam!

Atau apa juga ayat lain yang dikatakan KILLER?

Soalnya, macam mana anda nak menulis ayat iklan yang boleh menarik respon – apatah lagi sekiranya perbuatan menulis itu dirasakan sukar bagi anda? Sekarang, bila anda nak menulis atau update iklan di Facebook, blog, email atau lain-lain… anda boleh gunakan sahaja tips berkesan yang diberikan oleh ahli pengiklanan yang hebat.

Saya kongsikan satu di sini… Menurut Drayton Bird, seorang eksekutif pemasaran & penulis terkenal yang dilahirkan pada 1936 di Liverpool, UK menyatakan: “Perlunya ada Faktor Angguk (YA) yang wajib dalam mesej anda.”

Beliau menambah lagi: “Saya cadangkan perkara ini kerana kebanyakan mesej jualan akan mendapat satu dari 3 reaksi berikut:

Pertama (yang paling biasa) ialah tiada perbezaan, kerana mesej yang tidak relevan, bodoh atau tiada makna, seperti “T-mobile – kekal bersama”. Ini akan memberikan reaksi keliru, “Apa ni?”

Kedua, hampir sama seperti di atas, apabila mesej berbentuk kebanggaan mengarut – seperti “Masa depan cerah. Masa depan adalah oren”. Ini akan mendapat respon yang sedikit terganggu, “Oh, betulkah.”

Yang ketiga adalah apa yang anda perlu sasarkan.

Di dalamnya anda menyatakan sesuatu yang pembaca tidak dapat untuk tidak bersetuju. Ia akan mendapatkan anggukkan YA. Dan ia satu permulaan mempengaruhi yang berjaya.

Apabila anda mendapat seseorang untuk bersetuju dengan satu perkara, anda boleh menyatakan satu lagi perkara yang susah untuk tidak disetujui – begitulah seterusnya sehingga anda meminta untuk mendapatkan balasan (respon).

Apabila sudah bersetuju dengan semuanya, kenapa mereka akan berkata tidak?”

Peter Drucker, penulis lagenda falsafah & pemasaran dunia, telah menyatakannya bertahun-tahun dahulu:

“Pengiklanan yang sempurna adalah satu yang pembacanya akan mengatakan – Inilah untuk saya, dan hanya saya seorang.”

Itu bermaksud ia mendapat anggukan.

Dan pengiklanan besar-besaran tidak dapat menjadi begitu peribadi & relevan…

Dan ini dapat menerangkan kenapa online marketing – khususnya melalui email adalah amat berkesan.

Secara umumnya, proses asas ini ada saya kongsikan di Seminar Website & Marketing, khusus bagi yang berminat untuk mendalami ilmu online marketing. Cuma kali ini saya mahu tekankan kepada fakta utama…

…Betapa pentingnya kita mempunyai dan membina database (khususnya senarai email prospek).

Apa yang anda mahu sampaikan perlu memenuhi apa yang anda tahu mengenai prospek atau pelanggan anda.

Menurut Harvey McKay dalam bukunya Swim With The Sharks Without Being Eaten Alive:

“Sesuatu yang anda tahu mengenai pelanggan anda boleh menjadi lebih penting berbanding apa yang anda tahu mengenai produk anda”. Walaupun anda hanya menyatakan sesuatu yang boring dan biasa seperti “Sebagai seorang akauntan” apabila anda menulis kepada akautan…

Mesej anda akan dibaca oleh mereka! Malah menurut pengalaman Drayton Bird sendiri, perkara ringkas sebegini boleh meningkatkan respon sehingga 200% bagi sesetengah kes. Nampak simple kan? Cuma gunakan sahaja database prospek dengan bijak.

Hantarkan mesej iklan yang jelas seperti: Nyatakan kepada siapa ia ditujukan (apa masalah yang anda tahu pelanggan anda hadapi). Masukkan Faktor Anggukkan (sesuatu yang pelanggan mahu yang boleh bantu selesaikan masalah mereka). Jika orang melihat mesej yang khas untuk mereka dan mereka mengangguk YA… mereka akan klik iklan anda.

Walaupun mesejnya sekadar berbunyi:

Anda sakit kepala? Nak Panadol FREE tak? Anda selalu kesempitan wang? Nak buat duit lebih tak? Sekarang, anda perlu lakukan 2 perkara. Pertama, lihat kembali mesej-mesej anda sama ada email atau Facebook update.

Lihat sama ada ia mempunyai pengisian seperti yang dinyatakan oleh pakar-pakar di atas. Kemudian, tukar corak penyampaian untuk menarik prospek anda. blogging masih relevan 2023.

kredit: bomohwebsite

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply