Unilever Sokong Israel ?

unilever sokong israel

Unilever Sokong Israel ? Bila dah viral, baru tau, selama ni kita hidup dgn produk mereka..banyaknya dlm rumah niiii.

Unilever Sokong Israel ?

Barang apa lagi ye kene b0ikot, kawan2 boleh share tak kat ruangan komen. pls gaisss…b0ik0t tiada paksaan ya, bg yg nak berperang pasal B0ik0t, sy ulangi, b0ik0t tiada paksaan. Siapa yg nak bising2 menyindir org yg nak berjihad dlm memboik0t . SHAME ON YOU!!!!!

Saudara2 kita sedang tenat dan makin tenat disana. Terputus segala bekalan dah semua. Bumi suci terus dibedil dgn amat dasyat. Tiada belas kasihan langsung. Dah makin mengg@n@s besar2an puak2 tu..Tak mengapalah jika sekarang kita baru tau. Sekurang2nya tahu dari tidak tahu. Jgn sapot lagi. Jihad ekonomi. Dah boleh cari keluaran tempatan.

Usaha kita mungkin nampak kecil, tapi besar impaknya jika semua bersatu. Teruskan perjuangan dan jgn putus harapan. ALLAH MAHA BESAR. TAKBIR.

Korang tahu tak. Ada website yang boleh cek samada produk tu support Israel atau tak.

Pergi di carian google dan taip bdnaash . Aku dah try cek,Nutella dan kinder bueno tak ada dalam list means tak support pun Israel ye. Coz nutella dn kinder under company yg sama iaitu ferrero spa, which is origin in italy, Nutella bkn under Nestle. PPIM pun takda listkan Nutella ni. Dan Italy MENYOKONG PALESTINE. Yang berniaga tu tak payah susahkan diri buang modal masa pening2 fikir,guna je lah apa yg ada selagi ianya tak support israel. kita nak boikot biar ada ilmu bukan ikut2 orang.

Lepastu kau nk boikot yg tu orang lain x dapat nak boikot yang tu dia nk boikot yg lain biarlah dia tak perlu kecam2, cth mcm penggunaan pampers ada budak ssuai yg tu x ssuai yg ni,biarkn dgn pilihan dia x perlu paksa2 or brbalah dan yadaa yadaa…..Unilever Sokong Israel ?

Puma,nike,macdonalds,starbuck,maggi,

Nestle Cadburry,colgate, johnson n johnson,milo,unilever semua produk ni terang lagi bersuluh menyokong Israel. Jgn salah ejaan nnti sistem tak bole detact so sila eja betul2. Dan tahu tak Nestle tu produk dia je beratus tau kt pasaran trmasuk aiskrim,biskut,coklat,cereal entah apa lagi entah aku sndri pn tak mampu ingat semua. Mampu tak korang nak boikot semua. Sis tanya je jgn melenting pulakk lepastu korang nak tukar produk lain,produk lain tu pasti ke tak menyumbang 100% kpd Israel. Betulkan dulu stigma pemahaman kita tentang isu boikot ni.

Korang cubalah cek produk yg lain pulak ye. Boleh share posting ni dan tak dibenarkan copy paste sbb susah2 aku cari orang selalu copy paste je hasil kerja aku. Pernah aku perah otak menaip posting kt facebook ni eh tau2 jumpa banyak orang copy paste je ayat posting aku tu .

So kalau ada kengkawan korang yang menggelupur beruk acah terpaling boikot eh tu tak boleh ni tak boleh tu support israel ni pn support israel hah kau bagi je dia link ni suruh cek sendiri sampai juling biji mata dia. Nah aku sekalikan dgn Link website nya. Unilever Sokong Israel ?

Haritu pakat boikot influencer yang dok suka kemas rumah tu pasal dia tak cakap pasal Palestin.

  • Lepas tu kita boikot Viva Palestina pasal depa buat himpunan tak bagi bertakbir.
  • Lepas tu kita boikot Starbucks pasal dia sokong Israel.
  • Lepas tu kita boikot McD pasal McD bagi makan tentera Israel.
  • Lepas tu la ni kita boikot Grab sebab owner dia pernah pi Israel.

Satni kita nak boikot Amway pasal dia bayar tax dekat US. Lagu tu la dulu Shaklee pun kata kena boikot sekali.

Kalau gitu Nestle, Tesla, Ford, habis semua jenis brand yang ada bayar tax dekat US kita kena boikot. Yang anak minum Nespray tu toksah dah bagi minum Nespray. Tu Nestle bayar tax dekat US sana. Unilever brands pun semua kena boikot juga. Toksah dah pakai vaselin rexona bagai. Twitter bagai semua benda kaitan dengan Mas Elon pun boikot sekali pasal dia bayar tax US.

Jangan stop dekat US je. Tu yang dekat Europe tu semua backup Israel. Yang pakai barang mesin made in Germany made in France made in celah mana Europe semua boikot. Yang pi cari makan ke balajar dekat UK mana hala tu semua boleh pakat berhenti kerja mai balik sini Malaysia. Tak payah bersekongkol dengan depa yg backup Israel sana.

Tu yg dekat Australia pun sama boikot. Hang kutip buah kat Australia? Toksah dah, balik mai sini petik ciku sudah.

Apa jenis kaitan tak ketahuan semua kita boikot pasal depa semua backup Israel. Kalau tak juta, 1 sen pun sampai ke Israel kot. Hampa nak 1 sen duit hampa buat beli peluru? Unilever Sokong Israel ?

Jangan pindah pakai barang made in China la.

Depa pun kuat menindas saudara Islam dekat sana. Serupa lebih kurang Israel la cuma depa buat senyap-senyap tak pakai bom. Depa tangkap masuk kem terus apa jadi tak tau.

Sudahnya kita tinggal nasi lauk kicap. Sayur pun tak ada pasal import dari China. Nak beli sayur Cameron mahal plak noh. Beras pun tak cukup kena import dari India. Tapi India kuat sokong Israel pun kena boikot. Nohh Rokiah……. mati kering tak pasal.

Kita ni anti apa sebenarnya? Apa halatuju ni?Sampai tang mana yang kita tak boikot ni? Rupanya baru tau kita ni umat yang consume, bukan yang produce. Nak harap umat sendiri pun ada yang jenis pakat teriak atas nama agama tapi hutang tak bayar.

Tak dapat buat semua jangan tinggal semua. Dah tu hang tak tinggalkan benda yang kena batang hidung sendiri. Tapi yang kerja McD kerja Grab tu hang pakat balun guilt trip dia tak ingat dunia.

“JANGANLAH BOIKOT GRAB, RAMAI B40 CARI MAKAN SITU.”

Itulah saya dah kata, bila kita nak boikot penggerak ekonomi dalam negara kita, kita jangan pilih kasih, jangan double standard. Masa tak kena kat kita, kita kecam orang yang ijtihad berbeza. (Ijtihad berbeza bukan bererti matlamat tak sama, tapi cara nak memenangkan tu berbeza.)

Tapi bila terkena batang hidung sendiri, kita risau takut rezeki hilang. Sebelum ni kita sibuk console pekerja Mekdi, “Tak apa rezeki Allah tu luas.” Cuma hairan kenapa produk rokok takde pula yang nak boikot?

Yang sah² hasil kutipan cukai di Amerika lebih tinggi berbanding Mekdi, yang pasti lebih banyak bahagian mereka disumbang ke Isketambola. Kalau Mekdi tu takde khasiat dan bukan keperluan, apa yang menjadikan Mekdi lebih baik daripada memboikot rokok?

Kos menanggung pesakit yang berpunca daripada rokok lebih tinggi berbanding mengutip cukai rokok. Dalam erti kata lainnya, merugikan negara. Kalau boikot rokok, Kerajaan dapat ke arah Generation End Game yang bebas rokok, rakyat lebih sihat, bajet kesihatan tak perlu tinggi dan yang paling penting dapat BANTU USAHA BOIKOT.

Jadi kenapa tak boikot? Susah nak stop? LEMAH. “Tak boleh sokong semua, jangan tinggal semua bang.” Alasan.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply